Budgetbeheer

Indien je zelf niet (meer) in staat bent om je eigen financiële zaken te regelen, kun je je inkomen laten beheren. Dat heet budgetbeheer (of inkomensbeheer). Bij budgetbeheer worden al je inkomsten ontvangen door de budgetbeheerder. Van die inkomsten worden alle vaste lasten betaald, wordt er gereserveerd voor onvoorziene uitgaven en krijg je weekgeld om van te leven.

 

Het grootste verschil tussen budgetbeheer en beschermingsbewind is dat budgetbeheer niet wordt uitgesproken door een rechter. Een ander groot verschil is de eigen verantwoordelijkheid. Bij beschermingsbewind neemt de bewindvoerder de financiële verantwoordelijkheid over van betrokkene. Bij budgetbeheer blijft de verantwoordelijkheid bij betrokkene zelf; je ontvangt dus nog zelf je post, je moet zelf je rekeningen doorsturen naar de budgetbeheerder en je moet zelf wijzigingen doorgeven. Budgetbeheer is dus eigenlijk een soort bank, maar de budgetbeheerder kan wel met je meedenken over het maken van keuzes.

 

Een budgetbeheerder beschermt dus wel je financiën, maar je blijft zelf verantwoordelijk. De taken van een beschermingsbewindvoerder zijn veel uitgebreider (zie ook tabblad beschermingsbewind).

 

Bij Van der Kolk Beschermingsbewind zijn er 3 verschillende vormen van budgetbeheer te onderscheiden:

 

1. Budgetbeheer Basis

Wij ontvangen al je inkomsten en betalen hiervan de huur, het gas, het water, het licht en je zorgverzekering. Het bedrag dat dan overblijft, maken we volledig aan je over.

 

2. Budgetbeheer Basis Plus

Hetzelfde als Budgetbeheer Basis, maar dan betalen we ook andere maandelijkse rekeningen en we reserveren voor jaarlijkse rekeningen. Het bedrag dat dan overblijft, maken we volledig aan je over. 

 

3. Budgetbeheer Volledig

Hetzelfde als Budgetbeheer Basis Plus, maar dan vragen we ook de toeslagen voor je aan en indien van toepassing vragen we ook kwijtschelding voor je aan. Eventueel kunnen we enkele betalingsregelingen treffen. Ook verzorgen we een eenvoudige belastingaangifte. We maken dan wekelijks leefgeld aan je over.

 

Een verzoek tot beëindiging van budgetbeheer kan schriftelijk worden ingediend bij Van der Kolk Beschermingsbewind. Wij zullen zo goed als mogelijk meewerken aan een dergelijk verzoek.


Indien er sprake is van schulden stellen wij beschermingsbewind als voorwaarde; budgetbeheer alleen is dan niet voldoende.